ΟΡΑΣΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ

Προστατεύετε όχι μόνο τα δικά σας μάτια αλλά και αυτά των παιδιών σας από τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας

argaiv1126

Μιλήστε, ενημερώστε και εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας σχετικά με την προστασία του δέρματος και των ματιών τους από τον ήλιο. Είναι μια ευεργετική πράξη που θα κάνετε που θα τα συνοδεύει και θα τα ωφελεί για όλη τους τη ζωή

Εσείς και τα παιδιά σας να βάζετε γυαλιά που προσφέρουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά ακόμη και όταν οι μέρες είναι συννεφιασμένες και το χειμώνα

Σιγουρευτείτε ότι έχετε αγοράσει τα κατάλληλα αντιηλιακά γυαλιά. Πρέπει να φιλτράρουν 75% έως 90% του ορατού φωτός και να μπλοκάρουν 99% των υπεριωδών ακτίνων UV-A και UV-B

Οι φακοί των γυαλιών σας εκτός από τις προδιαγραφές προστασίας από το ηλιακό φως, πρέπει να ελέγχονται από κατάλληλους επαγγελματίες ότι δεν έχουν ατέλειες, διαστροφές και διαφορές στα χρώματα

Τα γυαλιά με αποχρώσεις του γκρίζου μειώνουν την ένταση του φωτός χωρίς να αλλοιώνουν το χρώμα των αντικειμένων προσφέροντας όραση με το πλέον φυσικό χρώμα.

Η προστασία των ματιών και της όρασής σας πρέπει να είναι μια διαχρονική προτεραιότητα.

Οι εξωτερικοί παράγοντες και οι νόσοι που βλάπτουν τα μάτια και απειλούν την όραση είναι πολλοί.

Η διαπαιδαγώγηση για την προστασία της όρασης, που είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά που έχουμε, πρέπει να αρχίζει νωρίς από την παιδική ηλικία.

Με την αύξηση της ηλικίας οι κίνδυνοι για τα μάτια αυξάνονται. Πολλές από τις βλάβες που προκαλούνται στα μάτια μπορούν να προλαμβάνονται εάν λαμβάνονται μέτρα πρόληψης.

Ας θυμηθούμε μερικά σημεία για την προστασία της όρασής μας και ας μην ξεχνούμε ότι η αμέλεια φροντίδας των ματιών μας μπορεί να μας προκαλέσει βαρύτατες συνέπειες:

Προσέξτε τα μάτια σας: Όλοι πρέπει να κάνουν συστηματικά εξέταση ματιών κάθε 2 χρόνια. Άτομα άνω των 40 ετών να εξετάζονται για τα μάτια τους κάθε χρόνο.

Η πολύωρη προσήλωση στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή προκαλεί πονοκέφαλο, διπλωπία, ξηροφθαλμία και πόνο στα μάτια.

Πρόληψη: Ξεκουράζετε τα μάτια σας από τον υπολογιστή, κοιτάζοντας συχνά αλλού.

Εάν ξαφνικά αρχίζετε να έχετε φωταψίες, δηλαδή βλέπετε έντονες λάμψεις στο οπτικό σας πεδίο που αναβοσβήνουν ή τρεμοπαίζουν, ζητήστε άμεσα συμβουλή οφθαλμιάτρου.

Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες καταρράκτη (θόλωση του φακού του ματιού);

Η παχυσαρκία, η ηλιακή ακτινοβολία, η γήρανση και ο διαβήτης. Πρόληψη: Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καρότα, διατήρηση κανονικού βάρους σώματος, προστατευτικά γυαλιά ήλιου και έλεγχος του διαβήτη.

Τι είναι το γλαύκωμα;

Συχνή αιτία απώλειας όρασης λόγω αύξησης πίεσης ματιών. Η διάγνωση γίνεται με μέτρηση πίεσης του ματιού, βυθοσκόπηση και μελέτη οπτικών πεδίων. Τα παιδιά κινδυνεύουν πιο πολύ να πάθουν βλάβες στα μάτια από υπεριώδεις ακτίνες ήλιου. Προστατεύετε την όραση των παιδιών από τον ήλιο με κατάλληλα γυαλιά, καπέλο και σκιά. Το γλαύκωμα αρχικά εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα. Ο ασθενής δεν το καταλαβαίνει. Η απώλεια όρασης που προκαλεί είναι μη ανατρέψιμη. Να εξετάζεστε για γλαύκωμα.

Τι είναι στραβισμός;

Είναι η κατάσταση, όπου τα μάτια ενός ατόμου βλέπουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η καθυστέρηση θεραπείας μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης.

 


NEWSLETTER