ΜΠΛΕ ΦΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΩΣΗ

ΜΠΛΕ ΦΩΣ

Ήδη γνωρίζουμε ότι το ηλιακό φως χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες ακτινοβολίας ανάλογες με το μήκος κύματος τους και δεν είναι άλλες από την υπεριώδη, την υπέρυθρη και την ορατή.

argaiv1126

Τμήμα της υπεριώδους απορροφάται από το στρώμα όζοντος που προστατεύει τη γη, ενώ άλλο τμήμα της αφικνείται στο επίπεδο θαλάσσης. Η υπέρυθρη, φιλτράρεται από τα σταγονίδια του νερού.

Το φαινόμενο του μπλε φωτός

Είναι γνωστό ότι η ατμόσφαιρα έχε μπλε (κυανό) χρώμα. Το χρώμα αυτό είναι σύνθετο και προέρχεται από ερέθισμα ακτινοβολίας που περιέχει όλα τα μήκη κύματος του λευκού φωτός με εντονότερα τα μικρότερα μήκη κύματος από 380 έως 480nm.

Ο αέρας ως διαφανές μέσο απορροφά, με την ίδια αναλογία, όλες τις ακτινοβολίες του λευκού φωτός και διαχέει τις μπλε. Η δέσμη του λευκού φωτός του ηλίου διερχόμενη στην ατμόσφαιρα, υφίσταται εκτροπή από την αρχική της διεύθυνση και διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «σκέδαση του φωτός». Αντίστοιχο φαινόμενο συμβαίνει δε, όταν το ηλιακό φως εισέρχεται στον οφθαλμό διασχίζοντας τα διαθλαστικά του μέσα παρατηρούμε πως οι ακτινοβολίες των διαφόρων μηκών κύματος δεν εστιάζουν στο ίδιο ακριβώς σημείο, που θα έπρεπε, δηλαδή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Συγκεκριμένα, το μπλε εστιάζει σε σημείο μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, φαινόμενο που οφείλεται στο διαφορετικό μήκος κύματος της συγκεκριμένης ακτινοβολίας.

Πως επηρεάζει τα μάτια;

Οι συνέπειες για ένα φυσιολογικό μάτι είναι η σύγχυση στην όραση ή στα χρώματα και ασφαλώς στις συνθήκες αυτές το μάτι «θαμπώνει». Στη περίπτωση όμως που έχουμε κυτταρολογικές αλλαγές σε συνδυασμό με τη γήρανση και ένα πλήθος από παθολογικές καταστάσεις τα μάτια γίνονται υπερευαίσθητα σε ότι ακριβώς ένα φυσιολογικό μάτι θα ονόμαζε «θάμπωμα» ή «λαμπρότητα».

Αυτές οι αλλαγές αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα να γίνει ανυπόφορη η διάχυση του μπλε φωτός. Ο αμφιβληστροειδής γίνεται λιγότερο ευαίσθητος στις χρωματικές αντιθέσεις (contrast), τα αντικείμενα που παρατηρούνται γίνονται ασαφή (ανάγλυφα), με άμεση συνέπεια την ελάττωση της οπτικής οξύτητας.

Γιατί πρέπει να προστατευτώ από το μπλε φώς;

Το μπλε φώς διαχέεται 10 φορές περισσότερο από το κόκκινο

Το μπλε φώς κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις

Το μπλε φώς απλώνεται σε όλο τον αμφιβληστροειδή

Τι μπορεί να προκαλέσει;

Σήμερα βέβαια γνωρίζουμε ότι η αντιληπτή για το μάτι ορατή ακτινοβολία, που στο παρελθόν είχε θεωρηθεί αβλαβής, αν και υπεύθυνη για το «θάμπωμα», χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης. Το μπλε φως, δημιουργεί οπτική κούραση και χρωματική σύγχυση, και έχει πλέον συνδεθεί με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η ασθένεια είναι μια πιθανή αιτία τύφλωσης για άτομα πάνω από 50 ετών που ζουν σε αναπτυγμένες χώρες. Προσβάλλει το 8% του πληθυσμού άνω των 50ετών και καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος, μπορεί να προσβάλλει τους διπλάσιους σε 25 χρόνια. Ο κίνδυνος εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας είναι 2 φορές μεγαλύτερος σε περίπτωση αυξημένης έκθεσης στον ήλιο. Σε ίση ποσότητα συγκέντρωσης, το μπλε φως είναι 15 φορές πιο επιβλαβές για τον αμφιβληστροειδή, από τις άλλες ορατές ακτίνες.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε

Με ειδικούς φακούς συνθετικής μελανίνης που λειτουργούν όπως η φυσική μελανίνη, σαν μια ασπίδα ενάντια στη βλαβερή UV ακτινοβολία & το μπλε φως και διατηρούν τον αμφιβληστροειδή υγιή. Παράλληλα προστατεύουν επιτυχώς όχι μόνο τα μάτια αλλά και το λεπτό, εύθραυστο δέρμα, γύρω από αυτά. Σταματούν έτσι την πρόωρη γήρανση που προκαλείται από τον ήλιο. Με την χρήση γυαλιών ηλίου όταν εκτίθενται σε αυξημένη ακτινοβολία, ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει και ανάκλασή της, όπως στην επιφάνεια της θάλασσας και του χιονιού. Με την αποφυγή χρήσης σκούρων γυαλιών ηλίου μη απορροφητικών και οπτικά κατεργασμένων.

Τι εννοούμε όταν λέμε "θάμπωμα" από ανάκλαση η περιορισμός της ορατότητας λόγω έντονης ανάκλασης Το θάμπωμα προκαλείται από τις παράλληλα ανακλώμενες ακτίνες φωτός που προέρχονται από οποιαδήποτε ανακλαστική επιφάνεια. Τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των ακτινών του ήλιου σε επι- φάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος κ.λπ. Άρα είναι κατάλληλα για οδήγηση και παραμονή στη θάλασσα ή στο χιόνι.

Οι πολωτικοί φακοί μπορούν να ωφελήσουν τους: Οδηγούς (βρεγμένο οδόστρωμα-απόσπαση προσοχής από ανακλάσεις) Σκιέρ και όσους ασχολούνται με θαλάσσια σπορ. Άτομα ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο φώς (φωτοφοβικά ή χειρουργημένοι ασθενείς) Άνθρωπους που θέλουν άνετη και ξεκούραστη όραση.

 


NEWSLETTER