Γυαλιά Ηλίου

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ UVA-UVB-UVC

Τι είναι η UV (UVA, UVB, UVC)

argaiv1126

Η υπεριώδης ακτινοβολία χωρίζεται σε τρία είδη, τη UV-A (315-400nm) που είναι πιο κοντά στο ορατό φάσμα και έχει την χαμηλότερη ενέργεια από την UV, τη UV-B (280-315nm) η οποία προκαλεί το μαύρισμα, σοβαρές βλάβες στο δέρμα καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου και τη UV-C η οποία είναι η πιο επικίνδυνη, αλλά απορροφάται όπως η UVB από το στρώμα όζοντος της ατμόσφαιρας.

Ξέρουμε, ότι η υπεριώδης ακτινοβολία έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της μείωσης του πάχους του στρώματος του όζοντος με αποτέλεσμα τις καταστρεπτικές δερματικές, οφθαλμικές καθώς και εκείνες στο ανοσοποιητικό σύστημα συνέπειες.

Πώς απορροφάται από τα μάτια

Η UV απορροφάται από όλες τις δομές του ματιού με σκοπό να μην φθάσει στον αμφιβληστροειδή και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Η UV-B, απορροφάται περισσότερο από τον κερατοειδή και λιγότερο από τον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού ενώ η UV-A απορροφάται από τον φακό, διαπερνάει τις υπόλοιπες δομές και μια μικρή ποσότητα φτάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η απορρόφηση της UV ακτινοβολίας επιφέρει αθροιστικές βλάβες στους οφθαλμικούς ιστούς. Ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται την υπεριώδη ακτινοβολία γιατί είναι εκτός του ορατού φάσματος και δεν μπορεί να την δει.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο όμως προκαλεί παθήσεις που αντιλαμβανόμαστε είτε άμεσα, είτε μακροπρόθεσμα όπως είναι το πτερύγιο, η φωτοκερατίτιδα, ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος. Τα προβλήματα που δημιουργούνται σε μάτια και βλέφαρα είναι: •Βραχυπρόθεσμα: ερεθισμός, πόνος, ερυθρότητα, φωτοφοβία, δακρύρροια, φωτοεπιπεφυκίτιδα, επιφανειακά ή εντωβάθεια εγκαύματα •Μακροπρόθεσμα: πτερύγιο, στεάτιο, νεοπλασίες των βλεφάρων, καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας και ρυτίδωση της περιοχής.

Πλεονεκτήματα φακών επαφής με UV block φίλτρα

Τα μη κουρμπαριστά γυαλιά ηλίου δεν καλύπτουν από τις ακτίνες που έρχονται από το πλάι ή από αυτές που ανακλώνται στην εσωτερική επιφάνεια. Φαινόμενο εστίασης περιφερικού φωτός: Ο κερατοειδής είναι συγκλίνων φακός, κατά συνέπεια όταν οι ακτίνες έρχονται κροταφικά υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση της UV ρινικά (πτερύγιο, καταρράκτης). Οι φακοί επαφής με UV φίλτρο προστατεύουν αποτελεσματικά ΜΟΝΟ το εσωτερικό του οφθαλμού. Απαραίτητα κ τα απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

Γενικές συμβουλές για ορθή χρήση των φακών επαφής το καλοκαίρι Άνοιξη/Καλοκαίρι:

Ιδανική λύση φ/ε ημερήσιοι με UV block (αλλεργίες, θάλασσα κλπ).

Πλένουμε πάντα τα χέρια μας με σα- πούνι και ξεπλένουμε καλά πριν πιά- σουμε τους φακούς επαφής.

Δεν φοράμε ποτέ τους φακούς μας για μεγαλύτερη διάρκεια από την συνιστώμενη.

Αν υπάρξει ερεθισμός, σταματάμε αμέσως τη χρήση τους και επικοινωνούμε με τον εφαρμοστή μας.

Δεν αλλάζουμε υγρό συντήρησης χωρίς την συμβουλή του οπτικού – οπτομέτρη.

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ νερό ή άλλο υγρό για την αποθήκευση και συντήρηση των φακών.

Φυλάσσουμε τη θήκη και τα διαλύματα συντήρησης σε δροσερό μέρος μακριά από τον ήλιο.

Αλλάζουμε τη θήκη κάθε μήνα, την όποια και ξεπλένουμε καθημερινά με το υγρό φακών επαφής.

Αν οι φακοί στεγνώσουν και «βεντουζάρουν» πάνω στο μάτι μας, χρησιμοποιούμε φυσιολογικό ορό ή τεχνητά δάκρια ώστε να διευκολύνουμε την απομάκρυνσή τους χωρίς να τραυματίσουμε τον επιπεφυκότα και τον κερατοειδή.

Οι γυναίκες πρώτα να φορούν τους φακούς τους, μετά να βάζουν make up και το βράδυ αντιστρόφως πρώτα να αφαιρούν τους φακούς τους και κατόπιν να χρησιμοποιούν προϊόντα ντεμακιγιάζ.

 

Γυαλιά Ηλίου

Οι προϋποθέσεις για την αγορά γυαλιών ηλίου:

Οι φακοί να είναι απορροφητικοί στην ηλιακή ακτινοβολία

Να είναι οπτικά κατεργασμένοι

Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (συγκεκριμένο πάχος-αντοχή υλικού) με σκοπό την αποφυγή ατυχήματος.

Το υλικό των σκελετών να είναι υποαλλεργικό να είναι άφλεκτο και να μην παρουσιάζουν εξογκώματα ή άλλα ελαττώματα που μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση ή να προκαλέσουν κακώσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.

Η επιλογή των γυαλιών ηλίου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Τα νήπια θα πρέπει να φορούν πάντοτε καπέλο και γυαλιά ηλίου ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά. Οι φακοί να είναι ασφαλείας και ο σκελετός μεγάλης αντοχής.

Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση σε όλο το φάσμα της αφικνούμενης στην γη UV. Εάν φορούν διορθωτικά γυαλιά η καλύτερη λύση είναι η κατασκευή διορθωτικών γυαλιών ηλίου.

Οι έφηβοι και οι ενήλικες που φορούν φακούς επαφής πρέπει απαραίτητα να φορούν γυαλιά ηλίου.

Στους ενήλικες οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η οδήγηση, το επάγγελμα, το hobby και η κάλυψη διαθλαστικών ανωμαλιών.

Τέλος, στην οδήγηση τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν προδιαγραφές απαραίτητης φωτεινότητας και χρωματικής απόδοσης προκειμένου να παρέχουν ασφαλή οπτική αντίληψη του περιβάλλοντος κα αντίληψη των χρωμάτων των φωτεινών σηματοδοτών.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, που εξαλείφουν το θάμβος που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των αxτίνων του ήλιου σε επιφάνειες όπως το νερό, η άσφαλτος και σε κάθε λεία και στιλπνή επιφάνεια.

 


NEWSLETTER